Home / Novosti /
Učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule izradili grafičku mapu na temu Histra
Pula, 9.10.2013. – „Histri u Istri“ više su od izložbe“ uvodne su riječi ravnatelja Arheološkog muzeja Istre, Darka Komša koji je na današnjem otvorenju izložbe grafika predstavio još jedan u nizu projekata, uspješno realiziranih kroz okvir velikog projekta „Histri u Istri“. „Zahvaljujem se svim učenicima, njihovim mentorima i profesorima te ravnatelju, koji su se aktivno uključili u projekt od njegovih samih početaka. Osim oslikavanja vanjskog prostora, učenici su pod vodstvom mentorice Ksenije Tomičić izradili sedam umjetničkih djela na temu Histra koje danas imamo priliku ovdje vidjeti.“ istaknuo je Komšo. Autorica izložbe „Histri u Istri“ dr. sc. Kristina Mihovilić osvrnula se na bit same izložbe, a to je prikazati sve što nam je dosad poznato o prastanovnicima našeg poluotoka. Učenici strukovnih škola sudjelovali su u početnim fazama pripreme izložbe proučavajući i promatrajući izložbenu građu, zatim oslikavanjem vanjskom prostora te sada kroz izradu grafičke mape s motivima meandara, životinja te predmeta kojima su bili okruženi Histri. „Temeljena vrijednost ovakve suradnje, kada se učenici uključe u slične projekte, leži u činjenici da se odgaja nova, kulturno osviještena publika mladih ljudi“ naglasio je Davor Kliman, ravnatelj Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule, „probuditi u mladim ljudima koji su tek na početku svog zanatskog i umjetničkog stvaralaštva misao o vezi i bogatstvu koje tlo kojim odamo i živimo nosi nama u nasljeđe, zadatak je koji može biti samo poticaj i izazov.“
Grafička mapa „Histri u Istri“ nastala je tijekom 2013. godine. Izradili su je učenici 4. razreda grafičkog dizajna kao dio nastave predmeta grafičke tehnike. Tiskana je tehnikama visokog i dubokog tiska; tehnikom odstupanja, aquatinte, slijepog tiska, suhe igle, bakropisa, tehnikom mekog voska te monotipije. Za sedam listova grafičke mape zaslužni su učenici Ermina Rekić, Aleksandar Rocek, Branimir Rocek, Matej Rovis, Božidar Sekulić, Sandra Šijakov te Sindi Trbulin. Mapa je otisnuta u 30 primjeraka.
Izložba grafičkih radova može se pogledati u sklopu izložbe „Histri u Istri“ koja će u Muzejsko – galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, ostati otvorena do 15. listopada 2013. godine.