Home / Novosti /
Svečano otvorenje
Otvorenje izložbe
Velik broj uzvanika, posjetitelja, znatiželjnih građana Pule i Istre okupilo se u Muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca na svečanom otvorenju izložbe Arheološkog muzeja Istre (AMI) „Histri u Istri“ kako bi napokon otkrili misteriju starog naroda, Histra.
Na samom ulazu goste su dočekali animatori odjeveni u replike odjeće i obuće drevnih Histra. Vrijedne dizajnerice, Elica Iljoska i Marina Sršen izradile su odjeću proučavajući figurice s posuda, skidale i sklapale skice kako bi izrađene replike bile što bliže nekadašnjim originalima. Jedna od animatorica nosila je posebnu frizuru za koju je zaslužna Katja Velkavrh, a žensku i mušku obuću izradila je Suzana Tonković.
Nakon pozdravnih riječi voditeljice Sonje Marušić i ravnatelja AMI-ja Darka Komše uslijedio je prikaz djelića iz tragedije „Epulon kralj Histra“. U režiji Petre B. Blašković nastao je kraći dramski prikaz scena, doživljaja i emocija Histra za vrijeme završne bitke s Rimljanima. Ljubav prema domovini, ponos, srčanost i hrabrost emocije su koje prožete u ovom kratkom ali izrazito snažnom prikazu. Uz glazbenu podlogu Darija Marušića koji je osmislio i izradio glazbala iz toga doba, na plesnu koreografiju Andree Gotovine, mladi glumci oživjeli su glasove Histra. Originalno književno djelo nastalo je davne 1827. godine pod autorskim perom Antonija Constantina Albertinija u Veneciji, a temelji se na povijesnim činjenicama.
Nakon izvedenog djela, mnogobrojne su pozdravili pulski gradonačelnik Boris Miletić i župan Ivan Jakovčić te je izložba i službeno proglašena otvorenom.
Izložba „Histri u Istri“ biti će otvorena sve do 15. rujna 2013. godine, u Muzejsko–galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli. Cjelokupni projekt izložbe “Histri u Istri” zamišljen je kao izložba na tri jezika (hrvatski, engleski i talijanski). Ovaj Muzejsko-galerijski prostor je jedan od najljepših galerijskih prostora u Hrvatskoj u kojem su organizirane brojne uspješne izložbe (Ki sit ki lačan, Numen, Hrvatski apoksiomen, Refleksije vremena, ...). ova je izložba napravljena na znanstveno-popularni način, uz korištenje brojnih rekonstrukcija i modernih tehnoloških pomagala (3D rekonstrukcije, videovodiči, wi-fi free zona...). na tri jezika izdani su i znanstvena publikacija te popularni katalozi. Osmišljeni su i dodatni programi koji prate izložbu kao što je i predstava na temu Histra čiji smo kratki dio vidjeli na svečanom otvorenju. Ona će, upotpunjena, postati dio projekta Istra Inspirit. Posebno za izložbu izrađeni su veliki kipovi, rekonstrukcije tadašnjih vojnika, prekrasni suveniri i replike nakita u srebru.
Stvarajući izložbu s interaktivnim pristupom realiziran je jedan cjelokupni projekt koji je vrlo zanimljiv i značajan, kako lokalnom stanovništvu zbog saznanja o eponimnom narodu istarskog poluotoka, tako i turistima, zbog svoje atraktivnosti i jedinstvenog značaja.