Home / Novosti /
Replike histarskog nakita
„Histarski je nakit star 1200 godina ponovo oživio te postao simbol Istre koju promovira i van njenih granica“, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo 26. rujna u Muzejsko -galerijskom prostoru Sv. Srca prilikom promocije replika nakita izrađenog po originalu nakita starih Histra.
Kako je istaknuo, replike su izrađene u sklopu izložbe Histri u Istri otvorene 16. svibnja, koju je od tada posjetilo gotovo 10.000 ljudi. „Nakit je u sklopu projekta 'Istarski nakit kroz stoljeća izradila' zlatarna Claudia zlato, a posjetitelji izložbe već su ga imali prilike vidjeti i kupiti“, rekao je Komšo istaknuvši kako je time naglašena važnost i ljepota pretpovijesnog nakita Histra.
Autorica izložbe Kristina Mihovilić dodala je kako nakit predstavlja ono što su kroz desetljeća ostavili Histri. „Nakit predstavlja predmete nađene u spaljenim grobovima u Nezakciju, Bermu, Puli, koji je prilagan u grobovima. Ove su replike izrađene i prilagođene za nošenje danas“, rekla je.
„Nakit nađen na području Istre pripadao je nošnji starih Histra u razdoblju od 12. stoljeća prije Krista do rimske prevlasti. Brončane narukvice V presjeka uobičajene su za 12., 11. i 10. stoljeće prije Krista. Široke brončane manšete ukrašene su graviranim geometrijskim motivima, a tipične su za 8. i 9. stoljeće prije Krista. Tu su i srebrne naušnice sa "S" zaključkom, iz kasnog 5. pa sve do 3. stoljeća prije Krista", pojasnila je Mihovilić.
Predmeti su tada najčešće rađeni u bronci, a sada su oplemenjeni i izrađeni u srebru. Klaudija Vorić izradila je unikatan nakit istaknuvši kako, s obzirom da je pronađen nakit bio očuvan, nije bilo teško načiniti njegovu repliku.
„Srebro se danas dosta nosi pa smo izradili nakit od srebra, no zanimljiv je i onaj izrađen od bronce“, napomenula je te dodala kako se taj nakit danas nosi svuda u svijetu. Dvije vrste narukvica, prstenja i naušnice po uzoru na one histarske mogu se, osim u Sv. Srcima kupiti i u Areni te radnjama Claudia zlato, po cijeni od 250 do 1500 kuna.
Originalni primjerci tog nakita čuvaju se u Arheološkom muzeju Istre u Puli te su zaštićeni upisom u registar kulturnih dobara RH i predstavljaju kulturno dobro.
Replike histarskog nakita, uz još 1200 predmeta iz muzejskih zbirki Arheološkog muzeja Istre mogu se, u sklopu izložbe Histri u Istri u Sv. Srcima razgledati do 15. listopada ove godine.