Home / Novosti /
Prenošenje kamene skulpture
Premještanje skulpture konjanika
Nakon 2190 godina, u Svetim Srcima, najmodernijoj pulskoj galeriji, otvara se izložba o narodu čije ime Istra i danas nosi te nas vodi na put kroz svijet starih Histra.

Pula, 7. svibnja 2013. - Postavljanje izložbe „Histri u Istri“ započelo je danas prenošenjem skulpture konjanika, teškog gotovo 1,5 tonu iz Arheološkog muzeja u prostor Svetih Srca. Kameni blok na jednoj užoj strani ima u visokom reljefu prikaz nage žene koja u naručju drži ili doji dijete. Dužine je 216 cm, visine oko 80 cm i debljine oko 40 cm. Interpretira se kao prikaz božice plodnosti i povezuje s Magnom mater. Blok s prikazom žene čini cjelinu sa sklupturom konjanika. Prilikom iskopavanja u Nezakciju 1903. g. nađeni su odvojeni i u sekundarnom položaju, unutar prostora prapovijesne nekropole. Stručnjaci spomenik datiraju različito. Neki ga postavljaju već u 13. i 12. st. pr. Kr., dok većina smatra da su nastali u razdoblju između 8. i 6. st. pr. Kr.
Prenošenje kipa, pod stručnim nadzorom autorice koncepcije izložbe Kristine Mihovilić te suradnica zaduženih za tehnički postav izložbe Đeni Gobić-Bravar i Andree Sardoz, odradila je tvrtka Kapitel.
Službeno otvorenje održat će se u četvrtak 16. svibnja s početkom u 18 sati. U sklopu najave same izložbe, a prije službenog otvorenja, održat će se i najavna tiskovna konferencija - u ponedjeljak 13. svibnja. Također je u pripremi i speleološko iznošenje kamenog žrtvenika iz jame kod Raklja koje će se održati u nedjelju 12. svibnja od 11-12 sati. Jama se zove Golubinčina i nalazi se između Raklja i Krnice u Općini Marčana u Istarskoj županiji, 1.365 m zapadno od Raklja u blizini županijske ceste Ž5123. Jama je ucrtana na topografskoj karti Cres 417-1-1, a koordinate objekta (Gauss-Kruger) su E 5423755,9; N 4982538,6; Z 174.
O svim navedenim događanjima pravovremeno ćemo vas obavijestiti.
U potporu projekta su se do sada uključili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule. Medijski partneri su HR Radio Pula, Glas Istre, TV Istra i Regional Express.


O IZLOŽBI:

Projekt “HISTRI U ISTRI” zamišljen je kao izložba na tri jezika (hrvatski, engleski i talijanski) koja će biti organizirana u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, novom i jednom od najljepših galerijskih prostora u Hrvatskoj, u kojem su organizirane brojne uspješne izložbe (Ki sit ki lačan, Numen, Hrvatski apoksiomen...). Izložba će biti napravljena na znanstveno-popularni način, uz korištenje brojnih rekonstrukcija i modernih tehnoloških pomagala (3D rekonstrukcije, videovodiči, wi-fi free zona...). Pratit će je znanstvena publikacija na tri jezika, kao i popularni katalozi, također na tri jezika. Kao sastavni dio projekta organizira se i predstava na temu Histra, koja će postati dio Istra Inspirita, rekonstruira se histarska glazba (Dario Marušić), planira se rekonstrukcija nošnje, nakita i frizura, izrada velikih kipova koje će oslikati moderni umjetnici, rekonstrukcija histarskog broda, suveniri i brojne druge popratne manifestacije.
Ovakav interaktivan pristup imat će za rezultat izuzetno zanimljivu i značajnu izložbu, zanimljivu lokalnom stanovništvu zbog saznanja o eponimnom narodu istarskog poluotoka, ali i turistima, zbog svoje atraktivnosti i značaja.