Home / Novosti /
Izvađene kamene ploče pored Raklja
Izvlačenje kamenih spomenika
U nedjelju, 12. svibnja, već u ranim jutarnji satima, članovi Speleološke udruge „Pula“ započeli su s izvlačenjem kamenih ploča, dijelova žrtvenika koji su pronađeni u Golubinčinoj jami pored Raklja. Prvu ploču s natpisom pronašao je speleolog Haris Vojniković, a drugu je otkrio Matej Mirkac, predsjednik Speleološke udruge. Arheološki muzej Istre organizirao je i nadzirao akciju izvlačenja kamenih ploča.
Izvlačenje ploča jedinstveni je događaj, a iste će biti sastavni dio postava izložbe „Histri u Istri“ koja otvara svoja vrata publici 16. svibnja 2013. godine u Muzejsko-galerijskom prostoru „Sveta Srca“ (De Villeov uspon 8, Pula).
Važnost pronalaska i izvlačenja ovih kamenih ploča vrlo je velika za najavljenu izložbu. Naime, u histarsko vrijeme, a zatim i kroz rimsko razdoblje poznato je da su se na području Istre štovala brojna ženska božanstva, a novi nalaz ulomka spomenika posvećen je jedinom poznatom muškom božanstvu Melisocosu. Pretpostavlja se da su žrtvenici posvećeni poganskim božanstvima u vrijeme prihvaćanja kršćanstva uništavani, pa tako i bacani u jame. U istoj je jami prije nekoliko godina pronađen žrtvenik pisan na grčkom jeziku i posvećen istom božanstvu. Mnogo ranije, pronađena su još dva rimska - latinska natpisa s istom posvetom, u okolici crkve Sv. Teodora, koja se nalazi između Raklja i Krnice.


O SPELEOLOŠKOJ UDRUZI:

Speleološka udruga "Pula" osnovana je 2004. godine, broji 30-ak članova, registrirana je za speleološku djelatnost pri Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, redovita je članica Istarskog speleološkog saveza i Hrvatskog speleološkog saveza, te posjeduje godišnje dopuštenje Uprave za zaštitu prirode za obavljanje znanstvenih i stručnih istraživanja speleoloških objekata na kopnenom dijelu područja Republike Hrvatske.