Home / Izložba /
Svetkovine vladajuće elite
Uzdizanjem i jačanjem histarske aristokracije do ranga istovremenih jadranskih, jugoistočnoalpskih i sjevernoitalskih ili srednjoeuropskih vladajućih slojeva, Histri prihvaćaju nove načine izražavanja i nova razmišljanja, koja prilagođavaju svom svijetu. Brojni predmeti italskog i grčkog porijekla, najčešće keramika, nalaze se priloženi u grobnicama najbogatijih Histra. Predstavljaju luksuzne garniture korištene pri konzumaciji vina tijekom posebnih svečanosti ili simpozija. Rang vladajuće vojne aristokracije označavaju dijelovi oružja (mahaire, koplja, kacige), kao i simboli socijalne i vjerske moći kao što su žezla i lepeze. Sve te predmete prepoznajemo na figuralno ukrašenim situlama s prikazima svetkovina, takmičenja, lova, oranja, svečanih povorki, žrtvovanja, ili simplegme, kojima vjerojatno dokazuju osiguravanje nasljednika
U takvim su prilikama korišteni daunijski krateri u kojima se moglo miješati vino s vodom i raznim mirodijama, vrčevi i askoi iz kojih se vino posluživalo, kao i brončane situle, ciste, šalice i kotlići. Kroz vrijeme su se garniture za posluživanje i konzumiranje vina mijenjale, što se može pratiti prilozima iz grobnice istražene 1981. u Nezakciju. Tu su priloženi mlađi oblici daunijskih posuda izrađenih već na lončarskom kolu, vrčevi koji oponašaju etruščansku bucchero keramiku, kompleti grčkih i južno italskih oinochoa, skyphosa i kylix, kao i grupe posuda tipa Alto Adriatico iz sjeverno jadranskih etruščanskih radionica. Osim uobičajenih brončanih koničnih situla i cista, nalaze se i zvonolike situle vjerojatno tarentinske izrade i stamnoi etruščanske izrade.
U ovoj su se grobnici nalazile i grupe malih astragala i falangi ovce/koze, s tragovima trošenja, a neki i probušeni. Možemo samo pretpostaviti da su prilikom nekih od svečanosti korišteni u posebnim igrama ili proricanju.